Det bästa sättet är naturligtvis att se till att man inte får skrivkramp över huvud taget. Skaffa dig en rutin, sätt ett mål för dagen. Själv har jag som mål att skriva 1000 ord om dagen fem dagar i veckan. Även dagar utan inspiration. Skriv klockan fem på morgonen om det är då du känner dig som mest klar i medvetandet. Försök att skriva varje dag. Gör det till en vana som du inte kan vara utan.
Men ibland hjälper det inte.
Plötsligt finns skrivkrampen, något som alla brottas med någon gång. Man vill skriva men inga ord trillar ut på pappret. Här är några tips på åtgärder:
1. Skriv nonsens
Skriv en mening, vilken som helst, på det tomma pappret. Ett vitt ark kan vara skräckinjagande. Bara att få ner en mening framför dig gör att din hjärna registrerar att något har hänt och därmed lättare sätter igång att skapa mer.
Foto av Ron Lach
2. Arbeta med en annan scen
Skriver du en bok men har kört fast? Fortsätt med ett annat parti av berättelsen. Det är inte fusk att skriva en scen i mitten när du egentligen brottas med inledningen. Huvudsaken är att du skriver. Allt kommer att falla på plats tids nog.
3. Byt miljö
Skriver du alltid på samma plats? Testa att byta miljö. Det kan vara biblioteket, ett café eller varför inte köksbordet. Att sätta sig någon annanstans kan vara förlösande. Se till att du har en god dryck och mycket tid till dig själv.
4. Läs om skrivtekniker
Något som hjälpt mig mycket är att studera teorin bakom berättande när jag kör fast. Det finns en uppsjö av böcker i ämnet. Många är på engelska, men det finns även bra inspirerande böcker på svenska. Bland annat internationella storsäljande som Stephen King och Elizabeth George. Sök på en internetbokhandel på ”författare” eller ”skriva” och titta sedan på resultatet i kategorin Språk & Ordböcker för inspiration.
5. Gör något helt annat
Se en film, läs en bok, motionera, gör hushållssysslor, ring en gammal bekant du inte pratat med på länge. Gör något som kommer fylla dig med positiva känslor. Skriv inte ett ord.
Det är helt ok att inte skriva alls. Ibland behöver hjärnan paus. Jag kallar det komposteringsläget, då alla idéer får tid att mogna i ens undermedvetna. Även detta måste ske. Det är helt naturligt.